Monday 20 February 2012

Mood Mem'Baking"

lamanya tak update blog..tiba2 mood mem'baking' datang sejak akhir-akhir ni..tapi sebelum ni pun baking jugak..buat kek marble, kek pisang, muffin, kuih donat, pau, kuih kaswi pandan dengan kuih ketayap / kuih gulung...kuih lain tu dah pandai buat tapi kuih kaswi tu mak dok sebelah la..

                                           kuih ketayap / kuih gulung



                                           kek pisang

khamis lepas & hari semalam cuba buat muffin..sebab sebelum ni tak penah nak mencuba...aritu dah beli mangkuk kertas untuk muffin, self-raising flour kat kedai bakeri...then pegi la tengok internet nak cari resepi muffin yang senang...ada satu blog yg kongsikan resepi muffin iaitu blog 'Its My Life...terus la bekenan nak mencuba..

nak di pendekkan cerita, bahan-bahan semua dah disukat tapi hasil yang diperolehi tidak mengecewakan jugak..muffin yang aku buat tak berapa nak moist macam blogger sis tu..hhehe...biasalah, bukan semua yang kita cuba, menjadi sekelip mata kan...

                                           so, inilah hasilnya..tak berapa nak moist...

aku pun bukan penah ikut kelas membaking ni...semua belajar sendiri..memang tak ada asas langsung..so jangan salahkan resepi, salahkan diri sebab tak cukup skil lagi..

hari ni pulak boleh nak cuba buat kek biasa sebelum ni kalau buat mesti tak berapa nak naik...bahan semua dah sukat dengan penyukat pastu mulalah mengadun...

apa yang aku dapat dari bacaan kat majalah masakan dan internet mesti mengadun dengan betul...sebelum ni belasah jer..rupanya lepas pukul gula dengan majerin sampai kembang, telur ayam kena pukul sebijik sampai kembang sebelum masukkan telur ayam seterusnya...hahhaha..sebelum ni lebur je semua telur ayam yang dah siap pecah dari mangkuk sederhana...

memang apply la tadi tips tu,..masukkan tepung pun ikut tips jugak...masukkan sebahagian tepung then pukul sampai mesra then baru masukkan sebahagian yang lain...hasilnya kek biasa je yang aku buat naik cantik dan gebu...sangat berguna la tips yang aku baca....


                                           bakar dalam acuan kuih bingka saja...jadilah..


                                           lepas sejuk terus potong....


                                           sorry la...susun tak cantik...

                                           tinggal 3 keping jer,,..

2 comments:

  1. wahh...kelas ko jah.. skrg da ade blog ek..cayalah, siap buat baking lagi ha..gud2.. stu prmulaan yg bek..nti kita blh bekarya besama2.. ^^) pe pon thanks singgh blog mskn aku..huhu..walupon agk tak trurus da blog tu krn kesebokan.. ngee..~orait2.. truskn berbloging k.. aku support ko dri blkg..^^)

    ReplyDelete
  2. baru je merangkak..byk lg kene bljr,,x tau pulak blog ko jd blog masakan..fuyo..siap ade bahan2 ngan cara2 lagi...menarik wei...aku pun sokong ko dri blkg jugak tp jauh sikit r..hehhe teruskan ye...

    ReplyDelete