Tuesday, 21 May 2013

aku dan diriku

bila diingatkan balik semua bende salah yang penah aku buat, untungnye lah sebab masih lagi diberi kesempatan untuk berfikir panjang sebelum nak buat balik salah tu walaupun aku bukanlah baik sangat....kadang2 update status kat facebook pun memang lari gile dengan diri aku ni....Islamic quote bagai...tanggungjawab suami isteri la...suruh orang laen buat baik, jangan buat jahat...suruh jage mulut...tapi semua bende tu ade sebab untuk aku update...kadang terkesan juga kat aku kalo anything happen kat kawan2, kawan rapat, ngan keluarga sendiri...bukan nak nganjeng ape yg dorang dah buat, cume taknak orang laen buat bende yang same...tu je...

aku nak orang lain jadi lebih baik daripada diri aku sendiri...sape yang tak suka bende baik kan...adakalanya tersenyum sendiri kenapa la aku buat jahat kat orang dulu....masing2 punya cerita dengan jalan cerita yang bersimpang-simpang...ade cerite yang boleh aku citekan, ade bende yang tak boleh cite....kadang banyak sangat aku pikirkan balik bende2 lepas....sampai sakit ati mengingat balik...adoii..aku cube untuk tak nak mengingat balik bende2 lepas...tapi kadang menerpa balik kat kepale otak ni....tapi kadang tepikir jahat sangat ke aku ni? sampaikan kawan2 mase study dulu pun macam menjauh jer....ke aku yang menyisihkan diri dari dorang...dorang tau ke ape yang penah aku buat?

mase nak masuk tidur la kepale otak ni teringat kat kawan2 yang penah ade....teringat kat dorang....pastu tertanye dalam hati, dorang ingat kat aku ker?bukan nak tau lebih2 pun...taknaknye aku nak tau ko keje mane, gaji bape,...kalo boleh aku taknak menyebok pasal orang...sebabnye dah tekena diri sendiri sebab telebih sudah pasal orang lain.....hahahha....teringat pulak encik Yusof Zaki kite bercerite balik lepas jumpe Puan Hawa...Puan Hawa tanya kenape aku tak join borak2...bukan taknak join, aku ni yang tak pandai nak borak sangat dengan dorang tu....tapi masih ade lagi kawan2 yang sudi ber hai2 dengan kadar sederhane...tanye bende yang elok2...macam dorang hati2 je nak tanye ape2 yang aku buat sekarang....aku ni besangke buruk banyak sangat r....teman bergumbira belambak2 mase dulu2....bile kite ni tersalah masuk simpang mati, ramai pulak yang lari buat tak tau....sampaikan hai pun tak bersambut....takpelah....moge korang gembire yer...aku tak penah lupa pun bende yang penah kite share dulu2....

bile dengar lagu fauziah latif tajuknye 'coretan rindu buat teman' dengan 'terima kasih teman', merah dah mate...teringat kat sape2 yang penah ade dulu...kepade yang penah ade dulu sampai sekarang, time kasih banyak2...nak cari untuk mase susah mase senang, susah sangat...tak penah aku cite bende2 ni....many thanks kat Encik Yusof Zaki Yaacob...tak lupe jugak kat Encik Noorhisham Daruri...rajin kol....tanye itu ini...kalau ade salah silap aku dulu, mintak maaf banyak2 yer...semoge aku lebih tenang yer lepas luahkan bende ni....


Wednesday, 16 January 2013

Super Moist Eggless Cake, Kek Besday, Kenduri Kesyukuran

assalam...lame bebenor idok mengamdet blog ni...semut melambak...sawang jangan cakap la...nak masuk pun kene bersihkan dulu...ape yang menarik untuk bercerite di sini ye...idok nye spesel sangat...hanye nak share bende yang aku suke buat dimana di hargai orang ngan event2 yang sebelum2 ni ye aku join...

buat pertama kali aku jual super moist eggless kek kat bekas teman sekuliah dan bekawan sampai sekarang iaitu cik Didi....aku jual kat die dalam tengah bulan desember 2012...makasih ya karna percaya ama aku ....dalam ari isnin begitu aku jumpe die kat KFC KL Cntral...bile udah jumpe al maklumlah macam2 nak bercerite...jumpe die pun lepas die abes interview...dari 1 topik ke topik laen...cite pasal kek, hantaran...pelamin...make-up...jangan lupe up kan siill make up...kalo ade org nak khidmat ko, aku bgtau...jumpe cik Didi pun dalam 2 jam jer...rase kejap je...die nk balik cpat kate nye...taknak berhimpit ngan org balik keje...

4 Januari 2013 ade makan2 kat tasik KUIS....sebab salah 1 pogem mentoring...sape yang taknak datang kalo ade makan2 kan...ape yang dorang sajikan, makan jer...xyah banyak cite...air laici korang buat sedap la...lame x minum...bercawan2 aku minum...actually besday kawan aku 5 Januari 2013...so nak celebrate sehari sebelum...jadinye amek le kesempatan untuk buat kan kawan aku punye kek...brang nak buat kek semua dah ader,...aku buatkan kan kek chocolate fudge...kek tu devide 2...tengah2 sapu ngan melted choc...kat atas pulak siram melted choc jugak... makasih ya makan kek tu sampai abes kepade semua mentee yang datang..bukan mentee pun time kasih gak..sonok tgok orang makan sampai abes...selamat hari lahir awak ke 25...moge pnjang umur murah rezeki...jangan lupe banyak berzikir..

6 Januari 2013, akak aku buat kenduri kesyukuran...so aku di ambil sebagai chef untuk prepare die punye desert...akak aku order super moist eggless kek dengan vanila cupcake...nak gi kajang cadang nye jumaat malam...cancel...ari sbelum nye gi la beli sebuk koko, tepung siap mix vanila dan segale macam untuk masuk dalam adunan nanti...abang ipar datang umah PJ amek segale pekakas untuk bawak gi Park Hill, Bandar Teknologi Kajang...aku tolong mak buat custard puding kol 9 malam...lepas tu terus ler buat 2 adunan super moist kek...siap di toping sekali ngan choc cair ngan cekelat rice...simpan dalam fridge sampai esok...biar kek ngan cekelat tu sebati.., terus buat cup cake vanila...keesokkan hari majlis mule pukul 11 pagi...mulekan dengan yaasin...kemudian doa selamat...acara makan2 la lepas tu...kat Malaysia mmg mcm tu kan...terbaek la diucapkan kepade saudara mara sebelah keluarge abang ipar dan sebelah keluarge kami...masing2 bawak kuih muih untuk jamuan...berjumpa dengan orang baru ternyata seronok...mane tak nye, boleh gelak2 ngan orang yang baru kite kenal...tapi ade jugak bende yang kite taknak berlaku terjadi...yg tu xyah lah aku cite sini kan..majlis habis lebih kurang pukul 6 petang....terima kasih kepada yang sudi menghabiskan kuih muih dan juga nasi campur yang disediakan...hahhahaha

dan ade jugak cerite2 yang kurang menarik untuk di kongsi di sini yang telah terjadi...kadang bukan kite mintak pun bende tu jadi...semua dugaan kan....moge semua sihat2 walafiat hendak nya ya...

Tuesday, 25 September 2012

Perihal Kehidupan Abdullah Khairul Azzam


Abdullah Khairul Azzam seorang yang pemuda yang hadir dari sebuah keluarga yang sederhana. Pemuda yang mengamalkan kesederhanaan. Dalam setiap ruang aktiviti yang dilakukan dalam sehari-hari. Telah mempunyai segulung diploma dari sebuah kolej universiti di Selangor dan masih lagi berada dalam pengajian ijazah sarjana muda. Seorang yang berperwatakan sedikit pendiam dan cenderung dalam bidang masak-memasak kerana gemar memasak makanan kegemaran dan seorang yang gemar berkongsi dengan teman rapat. Walaupun tidaklah sebijak seperti rakan-rakan lain, dia masih lagi terus menggagahkan diri menghabiskan pengajian diploma pada suatu ketika dahulu lalu menyambung pengajian ijazah sarjana muda sejurus itu. Abdullah Khairul Azzam agak kurang berinteraksi dengan pelajar lain kerana kurang keyakinan diri dan menganggap dirinya tidak layak untuk bercampur dengan mereka. Perihal motivasi diri dan kurang keyakinan masih membelenggu dirinya sehinggakan mengganggu konsentrasinya menghabiskan pengajian.
Dia tidak berani untuk mengubah kekurangan keadaan diri yang dialami. Dia juga tidak mempunyai hala tuju yang jelas tentang apa yang yang hendak dicapai pada masa hadapan. Dia seorang individu yang lebih berfikir apa yang akan terjadi pada masa hadapan melainkan situasi semasa. Abdullah Khairul Azzam masih lagi mempunyai teman rapat walaupun masih ada teman-temannya yang datang dan pergi. 

Tahun berganti tahun, Abdullah Khairul Azzam kian menyepikan diri tanpa begitu bergaul dengan rakan-rakan sekuliah yang lain. Pernah suatu ketika dahulu, dia pernah bertindak tidak bermoral terhadap rakannya. Tetapi tindakan itu memakan dirinya sendiri. Oleh yang demikian, suatu pengajaran telah di ambil untuk diaplikasikan dalam hidupnya. Jangan kita bertindak menyakitkan hati orang lain kerana tindakan tersebut akan kembali pada diri kita sendiri. Dalam fikirannya, rakan-rakan dan para pendidik sentiasa mentertawakan dan mengutuk tentang tindakannya itu. Abdullah Khairul Azzam kian lalai dengan pengajian sehinggakan banyak tugasan dilakukan dengan sambil lewa.Dia tidak berani untuk mengubah kekurangan diri biarpun telah melarat memakan dirinya sendiri. dia masih lagi menerima ransangan dan dorongan daripada teman rapat. akan tetapi, ianya bertahan hanya seketika dan akan kembali pada situasi yang asal. 

Sejak akhir-akhir ini, Abdullah Khairul Azzam terfikir seketika akan dirinya dan apa yang telah dilakukan sebelum ini. Dirinya kini lebih menyepikan diri dan lebih banyak terperuk di hostel daripada bergaul dengan orang lain. Beriadah baginya jauh sekali untuk dilakukan. Seseorang telah menyatakan kepadanya yang dia telah banyak berubah darisegi perwatakan dan sering menyendiri. Yang lebih membuka matanya adalah tidak ada seorang pun menghina atau mengutuk dirinya akan tetapi banyak pujian dilontarkan atas kebolehan yang ada pada dirinya itu. Jelas sekali Abdullah Khairul Azzam telah mengandaikan orang di sekelilingnya mentertawakan kekurangannya. Selama ini dia berfikiran negatif sehingga merelakan diri untuk turut musnah akibat masalah hati.

             

Monday, 16 July 2012

engkau yang semalam....

Pabila terkenang
Jiwa terasa sakit
Hati berkata
Bila ia akan berakhir
Jauh daripada sudut hati
Ingin melepaskan semua
Terkadang datang menerpa
Tanpa di duga
Ternyata pasti
Bertubi-tubi
Menyesakkan lagi naluri
Yang kian mati

Di ketika itu
Cengkung mewarisi wajah
Rona ceria semakin pudar
Diselangi senyuman tawar
Kewarasan akal beralih arah

Namun di sebalik
Jiwa yang kelam lagi tandus
Kealpaan berkunjung pergi
Dek kehadiran suatu pengharapan
Bertatih ke jalan insani

Di suatu sudut yang berpaksi
Tersemburlah daki daripada hati
Merintih pada Nya
Penuh curahan
Satu persatu dilontarkan
Beban kian ringan digalasi
Kegersangan jiwa bercambah
Dengan putik ketenangan

Usah kau hadir lagi
Walau sekilas cuma
Mengusung jasad ke lembah sepi
Bagai kegelapan yang mati



Sunday, 15 July 2012

kisah yang panjang....


Qabil dan Furqan telah berkawan sejak Januari 2008 lagi. Akibat berkongsi minat dan hobi telah mengakrabkan perhubungan mereka. Di awal perkenalan, Qabil berada di tahun akhir pengajian diplomanya manakala Furqan berada dalam semester 1 juga pengajian diploma. Jarak umur mereka adalah 3 tahun. Perhubungan mereka pada awalnya hanyalah sekadar rakan sebilik di hostel kolej universiti mereka. Furqan mempunyai seorang adik angkat yang bernama Jazlee di kolej berikutan ketiadaan adik beradik lelaki dalam keluarga.

Perhubungan ketiga-tiga mereka lebih akrab selepas Qabil mengambil keputusan untuk menyambung pengajian  ijazah sarjana muda di kolej universiti yang sama 6 bulan selepas tamat pengajian diploma. Mereka telah bersetuju untuk tinggal bersama di hostel di kolej mereka. Pada awalnya bilik yang dipilih tidak memuaskan hati mereka kerana gelagat rakan sebilik yang mewujudkan suasana bilik yang tidak selesa dan tidak sihat untuk didiami. Walaupun begitu mereka tetap mengagahkan diri untuk mengharungi kesulitan tersebut dengan sabar. Mereka bertindak keluar dari bilik mereka pada waktu malam untuk study dan menyiapkan assignment. Menjelang tengah malam, mereka pulang untuk tidur walaupun keadaan bilik mereka masih riuh rendah seperti berpesta.  

Pada suatu hari, Furqan dan Jazlee telah keluar berhibur bersama rakan-rakan mereka tanpa Qabil mengikuti mereka kerana Qabil masih mengikuti kelas pengajian sehingga ke petang. Qabil berasa tidak sedap hati kerana rakannya masih tidak pulang walaupun menjelang 12 tengah malam. Lalu Qabil menelefon Jazlee menanyakan di mana mereka berada. Furqan, Jazlee dan rakan-rakan lain telah tersesat dengan melalui jalan yang asing bagi mereka untuk pulang ke kolej. Mereka telah melalui jalan yang jarang dilalui oleh penghuni jalan raya yang lain. Qabil yang bimbang dengan keselamatan mereka telah mengarahkan supaya berpatah balik dan tidak meneruskan perjalanan. Menurut mereka keadaan jalan tersebut gelap dan sunyi. Akhirnya mereka telah keluar daripada jalan yang asing bagi mereka dan menemui jalan pulang ke kolej dengan selamat.

Tidak semua perhubungan akan yang dibina tanpa ada pasang dan surutnya. Begitu juga perihal perhubungan mereka bertiga. Tidak lekang dilanda masalah dalam perhubungan sesama rakan. Pasti ada hati akan terasa dan tidak berpuas hati dengan tindakan rakan sebilik yang lain. Tidak perlu diceritakan bagaimana sesuatu perhubungan runtuh ataupun diambang keruntuhan. Sifat bertolak ansur serta saling memahami di antara satu sama lain perlu untuk mewujudkan hubungan yang lebih erat.

September 2009 mereka telah sebulat suara untuk duduk berasingan dengan bermulanya semester baru. Masing-masing dengan rakan bilik yang berlainan tetapi masih lagi berhubung seperti beraktiviti makan malam dan study bersama. Qabil mulai hilang fokus dan mudah putus asa atas semua yang dilakukan. Pelajarannya cukup terabai hinggakan kuliah dan tutorial sering kali tidak dihadirinya. Qabil lebih suka berhujung minggu di rumah dari tinggal di hostel. Qabil sering kehilangan semangat untuk melakukan sesuatu hinggakan Furqan terpaksa memberikan sokongan kepada Qabil untuk terus bersemangat menjalani sesi pengkuliahan. Qabil lebih senang meluahkan apa yang terpendam kepada rakannya Furqan. Furqan pun begitu juga. Hampir semua isu dikongsi bersama tidak kira apa pun topiknya.

Hubungan kawan rapat antara Qabil dan Furqan diuji apabila Qabil dan Jazlee keluar bersama untuk melepaskan tekanan masing-masing sebelum menjelang peperiksaan akhir semester. Qabil terlupa sesuatu tentang apa yang Furqan katakan tentang masalah kewangan adik angkatnya, Jazlee. Akibat taksub sangat hendak berhibur, Qabil lupa dan lalai. Qabil telah mengajak Furqan tanpa memberitahu yang Jazlee akan ikut sama untuk berhibur. Perselisihan telah berlaku antara Qabil dan Furqan. Furqan menyatakan yang Qabil cuba untuk merampas adik angkatnya. Tapi Qabil tidak pernah pun ada niat untuk melakukan apa yang diungkapkan oleh Furqan. Akhirnya Qabil memutuskan untuk menjalani kehidupan sendirian tanpa kedua-dua orang rakannya itu. Qabil memaafkan kesalahan rakan-rakannya tanpa menyimpan sebarang dendam.

Ketika minggu-minggu peperiksaan akhir semester berlangsung, bulan Ramadan turut menyusul serentak. Qabil dengan hidupnya sendiri manakala Furqan dan Jazlee masih bersama. Qabil pernah mencuba untuk kembali menyambung persahabatan mereka tetapi ditolak oleh Furqan. Kata Furqan, dia tidak mahu menyakiti mana-mana pihak antara mereka lagi. Minggu akhir peperiksaan, Qabil terserempak dengan Jazlee selepas habis kertas peperiksaan. Mereka sempat bersalaman dan saling bermaafan. Qabil bertindak untuk tidak lagi berhubung dengan Furqan dan Jazlee melalui facebook dan juga telefon. Adakalanya Jazlee menghubungi Qabil tetapi Qabil mengendahkan panggilan dan mesej daripada Jazlee. Furqan langsung tidak menghubunginya lagi.

Dalam bulan Syawal 2010, Furqan telah menghantar mesej yang mengatakan yang dia akan menyambung pelajaran ke peringkat ijazah sarjana muda. Qabil mengucapkan tahniah. Tiba hari pendaftaran Qabil menanyakan bila Furqan akan melapor diri untuk pelajar baru melalui SMS. Furqan membalas dengan baik pertanyaan Qabil. Akhirnya Qabil dan Furqan bertemu semula dan berhubungan kembali. Jazlee pula tidak menyambung pengajian kerana ingin terus bekerja. Keakraban Qabil dan Furqan seperti sedia kala. Mereka berdua mempunyai kelas yang sama untuk semester yang baru. Semester berkenaan berjalan lancar dimana mereka berdua turut sama menyertai aktiviti melibatkan persatuan.

Semester berikutnya Qabil telah mengambil keputusan untuk berulang alik dari rumah ke kolej kerana hanya ada beberapa subjek untuk ditamatkan. Semester tersebut Furqan telah menjadi leader untuk progam persatuan. Pada awalnya Qabil bersetuju untuk menyandang jawatan ketua untuk suatu biro dalam program terbabit. Kemudian dia telah berubah hati untuk memberikan jawatan tersebut kepada orang lain. Niat itu telah disampaikan kepada rakan baiknya itu. Kerana ingin membantu Furqan menjayakan program tersebut, Qabil telah kembali bersetuju untuk kembali semula.
Akan tetapi akibat sikap menangguh dalam membuat sesuatu oleh Qabil, maka biro dibawah kelolaan Qabil tidak menyumbang apa-apa kepada progam terbabit. Qabil mengambil sikap membatu tanpa memberi penjelasan kepada Furqan. Mesej yang dihantar oleh Furqan tidak pernah dibalasnya. Furqan berasa sakit hati dengan perlakuan Qabil terhadap programnya itu.

Selepas berakhirnya minggu program tersebut, Qabil telah meminta maaf atas kesalahan yang dilakukannya. Menurut Qabil dia mengaku yang dia telah melakukan kesalahan terbabit dan tidak mahu lagi berhubungan dengan tujuan tidak mahu menyakitkan hati rakan baiknya itu. Dan akhirnya Qabil membawa haluannya sendiri.

Menurut Qabil seandainya diberi peluang kepada dirinya, dia ingin sekali membetulkan kesalahan yang telah dilakukan. Namun kini, dia nekad untuk melupakan semua yang pernah dilakukan bersama rakannya. Dia percaya orang yang disakitinya dulu, enggan lagi menerimamya seperti sebelum ini. Qabil sangat berterima kasih kepada rakannya yang telah sanggup berkawan dengannya dan menerima dirinya seadanya. Dia berharap rakannya itu dapat memaafkan semua kesalahan yang pernah dilakukan. Qabil tidak pernah cuba untuk berubah dan mengambil pengajaran daripada pengalaman yang lepas dengan bersikap matang dan terbuka. Bagi Qabil, Furqan seorang yang kuat semangat, bijak, bersungguh-sungguh dalam membuat sesuatu, banyak idea, seorang yang sentiasa menegur kesalahan dan seorang yang tidak pernah berkira dengan rakan-rakannya. Dia berharap dan berdoa agar Furqan akan berjaya dengan apa yang dilakukan pada masa akan datang. 

Bagaimanapun perhubungan mereka masih terus terjalin sehingga sekarang…..

Monday, 9 April 2012

Kotak Memori

Assalam…lama tak post untuk blog ni…sebenarnye bahan ni dah ade lame…ok..aritu buat clearance notes ngan buku-buku mase diploma dengan bachelor dalam satu kotak besar…jadi nye macam2 bende la jumpe balik…buku subjek sayang nak buang sebab ade yang dah balut cantik…ketas2 pekse belambak aku simpan dari dulu..nak buat ape lagi kan, buang jer..mane2 kertas A4 yang boleh recycle balik aku letak satu tempat..mase sem akhir diploma aku dah gune dah recycle paper…so takyah la beli buku untuk conteng2 ke amek notes ke…meh la aku kongsikan sebahagian yang menarik dalam kotak tu...

Bende yang paling banyak aku jumpe ialah lirik2 lagu…macam orang gile je…lirik lagu indon la banyak time 2009…sebab ade kisah disebalik lirik2 itu..ungu band, seventeen, mariah carey, celine dion, aishah, macam2 la..tapi aku tak amek pix..kat dlm buku subjek pun ade lirik2 kat tepi notes..

resepi-resepi

Resepi2 pun ade jugak aku jumpe…belum pernah cuba nak buat…resepi tu ade yang orang bagi ngan aku carik sendiri,..resepi blueberry muffin (anis bagi), vaddey (didi bagi), tiramitsu (umi bagii)..resepi umi bagi ni senang sangat..takyah bakar..masuk fridge je..sedap bile makan sejuk2..sebulan  dua lepas kot ade tetengok puan salina post pix tiramitsu kat FB..tu mesti resepi umi tu…resepi muffin macam2 rase pun ade gak jumpe balik…resepi kek pun ade jugak..haha..jadinye compilekan balik masuk buku resepi aku…

flyers & bahan kursus

Bile ternampak flyers ngan bahan kursus menangani kes pembuangan bayi, terus teringat course tu hari isnin pagi sampai petang..mule2 tu tak ade orang sangat sebabnye mungkin  kurang publisiti ataupun masa hari bekerja…sebenarnye aku join sebab nak meramaikan dan nak support program dorang ni…tapi bile nak dekat tengahari da ramai datang itu pun student diploma HR…sape lg nak support kan kalau bukan course sendiri..dorang punye bahan untuk dikongsi sangat bagus…tapi yang sedikit sedih la bile satu penceramah ni tayangkan pix2 (sex stuff) yang tak sepatutnye ditonton oleh adik2 tahfiz atau anak2 yatim..tak bape ingat..kalau tak salah la…mase tu penceramah ade tanye boleh ke saye tayangkan pix2 sebegini…komiti program cakap takde masalah..sorang ustaz yang lead budak2 tu pun cakap xde masalah..tapi tindakan die lebih kepada menjaga hati…tapi aku rase ustaz tu x setuju..aku tengok mate ngan muke die pun dah lain…mase tu aku cuba untuk suruh someone stop kan penceramah dri terus tayang pix2 tu..tapi dorang cakap nak jaga hati penceramah…xpe la..aku ni participant je..tak layak nak cakap lebih2..sian adik2 tengok bende tu…sedih r..ini sekadar luahan sahaja...

piece of paper

Ok lah..kite beralih ke bende lain yang aku jumpe lagi…aku jumpe piece of paper seperti di atas…hahhaha…ni sebenarnye nak berkawan ngan one guy dari Philippines…name die Earl James Damirez..aku panggil James..memang tegelak bile jumpe bende ni…siap bagi paper tunjuk kat cam sebab keyboard mase tu stuck..selepas beberapa bulan berkawan di FB, aku mengundur diri dengan sebab2 tertentu…tiada keserasian untuk berkawan…

someone posted

Yang seterusnya ialah sebuah kad yang sangat cantik yang dibuat khas oleh seorang kawan yang rapat…saudara Heartpeace Iskandar…orangnye berseni...siap ikut tema coklat mase tu..frasa yang tercatat ialah ’coz it’s a sign that our heart is not always right’…ini merupakan antara post James semasa  di FB…aku simpan sampai skrg kad ni…no worries…

PERMASUM Tentatif

hasil gubahan untuk grand dinner

Bile tengok balik PERMASUM tentative program, terus teringat grand dinner..byk preparation komiti keceriaan dewan kene buat…beli bunga, pasu, ranting, ribbon organza, crystal drop…lipat tisu jadi bunga (nice idea)..gubah bunga dalam pasu(aku x bape pandai)..sume keje buat ramai2…dengar cite pix grand dinner masuk bulletin or magazine KUIS…bangga..mohon dishare photo nya di sini ya...ahli komiti keceriaan termasuklah fifi, nanat, heartpeace iskandar, aku, kathy(cat), ecah teddy, qistina, man, yang lain tu x ingat r....

board name aku

Yang paling jelas sekali mase bukak kotak aritu ialah nama aku atas mountain board..ni pun ikut tema coklat gak…dibuat oleh Heartpeace Iskandar tanpa pengetahuan aku…cite nye gini…mase tu sem baru mule..so sibuk2 nak decorate bilik dengan wane tema..jadiknye gi la round sume kedai stationery beli  mountain board, gabus, gabus cutter, warne poster, macam2 lagi..so balik bilik bermula la kerja2 deco..Thank you for the board….makasih ya… 













Saturday, 10 March 2012

Buat Muffin Lagi

Assalam...Rabu petang yang lepas, aku try balik resepi asas muffin daripada blog It's My Life http://soulain.blogspot.com/. aku bekenan nak cuba sebabnya tekstur muffin die yang sedikit kasar dan gebu..hehehe..selepas mendapat sedikit recomendation dari puan punyer blog, maka jadilah ia..susu segar aku kene kurangkan jadi 1/2 cawan saje..korang tak payah cari hand mixer or mesin mengadun untuk buat muffin ni k..pakai senduk je...meh la aku kongsikan resepinye...mohon dikongsi resepinye ye puan cikgu...



Bahan-bahan:


2 cawan tepung naik sendiri (aku guna brand Bagus)
1/2 sudu teh garam
3/4 cawan gula castor / ising
1 biji telur ayam (aku gune gred B)
1/2 cawan susu segar
1/4 cawan minyak masak


Cara-caranya:


ayak tepung kemudian disatukan dengan gula dan garam dalam satu bekas yang sesuai....kacau sebati...then...pukulkan sedikit telur ayam dengan garfu kemudian campurkan susu dan minyak..kacau rata... buatkan lubang ditengah tepung lalu dimasukkan bancuhan susu tadi...kacau hingga sebati...bila dah sebati stop...jangan kacau lagi..adunan akan jadi seperti adunan cekodok tepung...sudukan adunan mengikut kehendak cup muffin masing2 hingga 3/4 cup atau hingga hampir penuh....panaskan oven 10 minit ye sebelum membakar...bakar muffin mengikut kesesuian oven anda atau sehingga masak...tanda dah masak muffin ialah bila cucukkan dengan lidi, lidi tadi keluar dengan bersih tanpa adunan melekat padanya...


nak la cite sikit pasal tepung naik sendiri ni...lain brand tepung lain kualitinya ye...kalau takut adunan jadi cair, letakkan 1/2 cawan susu dulu...nanti kalau dah cair, lain pulak jadinya kang...kalau pekat boleh tambah susu hingga 3/4 atau hingga 1 cawan....jangan terus humban 1 cawan terus...ini resepi asas muffin yer...kalau nak tau lagi resepi muffin lain, silalah kunjung link blog kat atas tu...


satu lagi, kalau sape yang suka nak toppingkan muffin ni, sudukan adunan sampai 3/4 cup pun ok...

ni la hasilnya...tapi sikit tebakar..bukan ape takut ade yang mentah...




ini pandangan sisi nya..




seronok tengok die kembang macam tu...




yang ni tekstur dalam muffin..ok x?dapat makan sebiji muffin ni pun da kenyang perut...