Bahan-bahan:
2 cawan tepung naik sendiri (aku guna brand Bagus)
1/2 sudu teh garam
3/4 cawan gula castor / ising
1 biji telur ayam (aku gune gred B)
1/2 cawan susu segar
1/4 cawan minyak masak
Cara-caranya:
ayak tepung kemudian disatukan dengan gula dan garam dalam satu bekas yang sesuai....kacau sebati...then...pukulkan sedikit telur ayam dengan garfu kemudian campurkan susu dan minyak..kacau rata... buatkan lubang ditengah tepung lalu dimasukkan bancuhan susu tadi...kacau hingga sebati...bila dah sebati stop...jangan kacau lagi..adunan akan jadi seperti adunan cekodok tepung...sudukan adunan mengikut kehendak cup muffin masing2 hingga 3/4 cup atau hingga hampir penuh....panaskan oven 10 minit ye sebelum membakar...bakar muffin mengikut kesesuian oven anda atau sehingga masak...tanda dah masak muffin ialah bila cucukkan dengan lidi, lidi tadi keluar dengan bersih tanpa adunan melekat padanya...
nak la cite sikit pasal tepung naik sendiri ni...lain brand tepung lain kualitinya ye...kalau takut adunan jadi cair, letakkan 1/2 cawan susu dulu...nanti kalau dah cair, lain pulak jadinya kang...kalau pekat boleh tambah susu hingga 3/4 atau hingga 1 cawan....jangan terus humban 1 cawan terus...ini resepi asas muffin yer...kalau nak tau lagi resepi muffin lain, silalah kunjung link blog kat atas tu...
satu lagi, kalau sape yang suka nak toppingkan muffin ni, sudukan adunan sampai 3/4 cup pun ok...
ni la hasilnya...tapi sikit tebakar..bukan ape takut ade yang mentah...
ini pandangan sisi nya..
seronok tengok die kembang macam tu...
yang ni tekstur dalam muffin..ok x?dapat makan sebiji muffin ni pun da kenyang perut...
No comments:
Post a Comment